Papan Notis Utama

1. Wa lancarkan enovel sulong wa RM10 sahaja. Akaun Maybank no 155014038030 Then, emailkan ke adukataruna2008@gmail.com butir-butir bayaran anda. Insyaallah. Dalam masa 24 jam, wa akan reply terus e-novel anda beserta passwordnya. Dan anda boleh ulas, bantai, kritik, debat, cadangan, karya tersebut di link ini.

Sunday, January 18, 2009

Lahanat Jebat!

Oleh : AdukaTaruna

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Lagi Maha Pemurah, dengan ini wa lancarkan karya sulong wa. Alhamdulillah. RM1 dalam setiap pembelian RM10 akan disumbangkan kepada Kelab TKO Global. Sebuah Kelab yang sangat aktif, konsisten dan istiqomah dalam mengerjakan kebajikan.
Lahanat Jebat!

Begitulah tajuk karya sulong wa. Sebuah imaginasi yang di luar kotak pencipta-pencipta teori epik keperwiraan Melayu ini, sebelum ini. Apakah sebab sebenarnya sengketa Tuah-Jebat? Sejauh manakah imaginasi pembaca dalam membaca konflik ini?

Sinopsis.

Adalah sesuatu yang memeranjatkan pencipta-pencipta teori sengketa antara Tuah dengan Jebat, apabila satu lagi teori dikemukakan dalam novel ini. Jebat adalah pengganas antarabangsa. Kesetiaan Tuah mempertahankan tanah air diperlekehkan segolongan besar generasi kini.

Berjayakah pembaca menetapkan falsafah dalam imaginasi konflik ini? Atau hanya menghasilkan helaian-helaian perdebatan yang berjela?

Berjayakah pembaca untuk tidak tertipu dalam percaturan plotnya? Lahanat Jebat! Bukan cerita seperti apa yang berada di dalam kepala anda. Anda mungkin tidak pernah terfikir akannya. Hampir pasti. Ianya akan menghantui pembaca.

Apakah Tuah-Jebat itu adalah mitos?

Sebeginikah cerita sebenar Tuah-Jebat?

Apakah ketetapan falsafah dalam hal ini? Aku berada sebelah yang mana?

Pembelian.

RM 1 dalam setiap pembelian akan didermakan kepada Kelab TKO Global. Bayar ke dalam akaun Maybank, no 155014038030. Kemudian, emailkan butir-butir pembayaran ke adukataruna2008@gmail.com. Setelah disemak, wa akan reply terus bersama e-book dalam format pdf itu, beserta passwordnya, dalam masa 24 jam.

Insyaallah.

27 comments:

Aku Bukan Umar Al-Khatab said...

Aduka... aku dapati tulisan kamu ini cenderung untuk merungkai satu misteri ketamadunan Melayu yang menjadi teras hidupnya Melayu di nusantara ini...

Masalah genetik bukan punca utama... lantaran ALlah berfirman nasib sesuatu kaum bukan diatas genetiknya.. tetapi diatas inginnya berubah kaum itu...

Namun, point yang kuat ingin kamu bawa aku percaya akan sampai pada semua pembaca... cumanya dengan 160 muka surat... sepatutnya ia sekadar seperenam daripada kisah sepenuhnya... olahan cerita yang melompat2 merupakan teknik penulisan yang baik... tapi alangkah cantiknya jika gaya bahasamu dapat membezakan latar cerita kamu mengikut lompatannya...

Apapun syabas.. untuk karya pertama.. ini sudah dianggap sangat baik... malah karya pertama RAM juga agak kurang berbanding kamu... banyak lagi yang boleh kamu smpaikan... bukan sekadar 160 ms... terlalu sedikit bagi pembaca yang ketagih...

AdukaTaruna said...

1. TQ berg.

2. Keinginan mengubah genetik termasuk juga dalam tajuk keinginan mengubah sesuatu kaum tu. Hehe.

"Jangan Syed kena kawin dgn Syarifah jer."

3. Ada sikuel kot. Hahaha. On the way..

3. RAM tu gapo dio? RAM DDR2 tahu la wa.

AdukaTaruna said...

Berg.. kalau ado kelas sastera ke bengkel penulisan ke kat DBP, mana-mana, lu calling2 wa eh..

Selalu bebudak U jer yang alert hal2 cenggini.

Anonymous said...

Sebenarnya wa saje nak menyemak kat sini...
RAM=Ramlee Awang Mursyid?
Penulis thriller yang wa suka.. tapi bila masuk bab cintan2 wa jadi lemah membaca.

Hmmm wa dah tak sabar nak baca karya lu nih...

~zaminc~

Anonymous said...

akk pun nak wat semak gaks kek sini,,lom boli laie enobel ekau tuh,,maleh nk gi bank lg..sok2 la plak,,+_+

apsal berg sorang je yg bg komen..org len lom bc lg ke?

apsal x jwb soklan akk pasal beli 2..dua pasword ke camno tuh??

AdukaTaruna said...

paswot sama je kak. sajer jer buat gempak. :p

Anonymous said...

Bukan takmau komen kat sini... tapi wa punya komen pedas sampai AT tak berani nak letak . wahaha...

Hehe wa gurau je bro...
Apapun jalan lu masih panjang... jika tidak ditebas belukar, camna nak buat jalan, ye tak?

~zaminc~

elyn said...

bro zaminc, letak ja la komen lu kat sini bro. apo yg kurang apo yg lebih, buleh AT kemas kini kan. sapot sket member kite yg berjiwa besar. skang jiwa ja besar, sok poket dier besar kite tumpang la sekaki. hehe....

-the translator

Anonymous said...

elyn, wa dah email kat AT... AT yang takut nak paste kat sini... hehe.. dia reply kat email wa jer..

AT wa nak sambung hentaman wa..
kaka.. wa tampal sini jer...

gaya penulisan lu ada mirip2 gaya 'mazhab surah Yusof'... yang ni lu leh check web PTS...

walau teknik surah Yusof ada berbagai ciri, lu ada la sket2 ciri2 tu kut.... antaranya:
banyak dialog, citer chenta takder yang haram2 punya (heh), antagonis (hang tuah?) tidak dihukum, malah mendapat pengajaran.. (tapi sebaliknya pada bendahara, kan?)....

Lu ada baca novel2 FaisalTehrani? Wa rasa dia antara penulis paling best wa pernah baca.... gabungan novel yang menarik dan menang anugerah. Lu patut menghadam buku dia 'Karya Nan Indah' and aplikasi dalam novel lu...

Apapun, kalau novel2 epik/thriller ni memang buku2 omputeh jugak la yang bagus dibuat rujukan...

~zaminc~

Xenan said...

Congrat AT,
Dah lama follow ur writing dr tranungkite sampai ke blog sendiri.Skang dah kuar novel siap.
Nanti jap g wa beli novel lu.
btw,
as for my opinion,the best writer malay had ever produce is arena wati
Should read the trilogi Bunga Dari Kuburan, Sakura Mengorak Kelopak and Kuntum Tulib Biru and the best book ever sandera.

"word play" "consistency" "relevance"...huh the best shit ever la dude!

Faisal Tehrani just a child play compared to arena wati.
Sorry zaminc:P

zaminc said...

Salam
haha wa tak kecik ati pon.
wa tau level arenawati camna.
malah FT pon respek giler sama dia.

wa bagi contoh FT sebab for me, dia sahaja penulis muda yang menulis ada falsafah dan buku dia terjual. Dia adalah darah baru sastera Melayu.

Ada org buku leh jual tapi isi merapu2...
Ada yang buku superb, tapi takde orang nak beli...

masing2 ada pendapat sendri.
Peace!

AdukaTaruna said...

wo... terlupa plak nak jengok kat sini. Hahaha.

zaminc punya komen, komen kategori Ahli Jawatan Kuasa. Hahaha. Bawah OSA ma.

Wa otw follow komen zaminc nih. Tapi cam biasa la Melayu ma. Lembab. wakakaka

Anonymous said...

atok ke yang hantar artikel kat Tranungkite tu..nak komen sikit..atok dah tua umur dah 60 guna wa lu wa lu lagi ke...hehe

zaminc said...

cess apa la pemunya blog.. tak jaga blog...
wa nak study undang2 PRU laa.. nk ganti cikgu Pa... hehe...

hehe komen wa tu wa cas murah2 jer.... stended price

saintis said...

mmg sbb genetik pun. genetik boleh ubah. DNA manusia sentiasa bereplikasi. ttp kene istiqamah kalo nak berubah sbb replikasi DNA jugak perlu masa dan selepas replikasi perlu diterjemahkan lagi kepada protein. jadi kalo nak berubah jadi rajin, istiqamah dgn perbuatan tu. selepas beberapa lama, ia akan menjadi tabiat kerana sudah tertulis dalam DNA. betulla Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum selagi mereka x mengubah nasib mereka

Anonymous said...

buat la citer pasal hang kasturi,lekir & lekiu plak..kesian kat depa...

ain said...

so far ..baru baca separuh jalan...not badlah gaya penulisan...cuma kelakar.sket sebab cam dialog2 tu cam gaya AT ..hehe..( dah memang dia penulisnya)..ni macam nak ubah sejarah kesultanan melayu melaka...

ada mesej nak disampaikan..cuma terpening sikit..kejap citer flashback..kejap masuk citer asal....

apapun..selamat maju jayalah...nanti sambung baca lagi ..hehhe

Anonymous said...

At.. buatla citer cinta.. wa teringin sgt nak baca citer cinta guna otak lu

ain said...

juz a suggestion...cuba try bukak
http://www.kapasitor.net/..
leh download ringkasan panduan penulisan dan menghantar karya...oleh seunaifaqir..
tq

Anonymous said...

wa nak komen sket tentang tajuk dia. pada wa tak besla 'lahanat jebat'. perkataan lahanat tu kena tukar. cari perkataan yang lebih menarik. contoh, durhaka ke, petualang ke. lahanat ni orang tak biasa pakailah.

Aku,Pasbuih Dan Siamang said...

SALAM.

sETUJU DENGAN KOMEN AT.setuju bukan kerana wa sokong mana pati.sokong kerana ketepatan dan sohih haipokritnya segelintir pemimpin PAS terutama di Kedah.

Pembohong dan penipu sudah menjadi dagig darah segelintir dari mereka.

Betanyalah dengan kaum kerabat PAS dari Kedah.

akubenciadukahilangteruna said...

blog macam SHIAL la bangsat!!

Anonymous said...

Kalau baca buku-buku sejarah lama, seperti hikayat-hikayat yg ditulis dahulu-dahulu. Ternayat, Jebat adalah reformist, dan mendapat sokongan sebahagian besar pembesar istana. Bezanya tuah adalah hamba setia sultan dan istitusi pemerintahan zaman tersebut

saiful said...

Salam,,,

Kau kenalkah Jebat??? Kau kenalkah Tuah???? Mengapa tajuk tu yang kau pilih???? Jangan berkata2 jikalau kau x tau apa yang kau kata.Kita Melayu penuh dengan kesopanan.Kau kata kau Melayu tapi Melayu kah kau????Persoalan aku adakah cukup kau menulis hanya berdasarkan apa yg kau baca dan faham???Apakah sumber2 yang kau dapat tu sahih???Aku x baca pun lagi novel yang kau tulis nie.Baca tajuk pun aku dah x suka inikan pulak nak baca sume.Ingatlah wahai aduka taruna,setiap apa yang kau tulis akan disoal diakhirat nanti.Kalau kau menganggap Jebat penderhaka kenapa sultan tidak di bunuhnya ketika di mendapat Keris Taming Sari???Padahal dengan mudahnya dia dapat merobek perut sultan ketika pentauliahan keris itu???Kenapa kau tak menganggap Laksamana Bentan lahanat????Kerana dialah yang menbunuh Sultan Mahmud????fikir2kanlah wahai aduka taruna.terlalu kasar tajuk yang kau pilih itu.jangan nak berlagak wira padahal kau bukan sebenarnya.Siapa kau untuk mengadili mereke??? sekali lagi peringatan kepada kau wahai aduka taruna.kau bertanggungjawab di atas setiap perkataan yang kau tulis.

Sharifuddin said...

Assalamualaikum.
Wahai saudara saiful,
Disini aku ingin mungucapkan tahniah kerana kamu tidak menyokong pandangan aduka taruna.

Memang benar kata-kata mu itu bahwa laksana bentan lah yang penderhaka sebenarnya ini adalah kerana:-

1)Semasa Sultan Mahmud dibunuh kemanakah Sultan itu hendak pergi?

2)Kenapa tidak dibunuh saje penasihat sultan yang berasal dari agama hindu ketika itu, serupa juga semasa zaman Hang Tuah dan Hang Jebat, penasihat Sultan adalah Karma wijaya yang beragama hindu.

3)7 Keturunan laksamana Bentan akan mengalami muntah darah dan mati atas sumpahan Sultan Mahmud. Nah! sumpah siapa yang Allha terima? Laksamana Bentan atau Sultan Mahmud. Setiap doa orang yang teraniaya akan dimakbulkan Allah. Disini siapa yang teraniaya.

Berbalik kita semula kepada cerita Hang Jebat, cuba kita renungkan kata-kata Hang Jebat...Raja adil Raja disembah, Raja Zalim Raja Disanggah...bukannya Raja di bunuh. Jadi persoalannya siapa yang bunuh Sultan? Siapa penderhaka? Siapa sebenarnya LAKNAT?

Assalamualaikum

Anonymous said...

weii dh seminggu bank in.. (28.10.2010)

xde feedback ape ape pun???

Anonymous said...

suka ati gua la